Det är i gryningen av den tredje tidsåldern för mänskligheten, mitten av 2 200 - talet. Människan är långt ifrån ensam i universum.

För hundra år sedan gjordes den första kontakten, med den första icke mänskliga civilisationen -- eller för att vara korrekt, dom tog kontakt med oss. Innan ankomsten av Centauri, var vi mer eller mindre fast i vårt eget lilla solsystem, tvingade att använda långsamma skepp till följd av att man var tvungen att försättas i ett sovande tillstånd när man undersökte universum.

Centauri gav oss stjärnorna, erbjud oss att använda deras "hyperrymdportar" och senare lärde dom oss att tillverka våra egna. I utbyte för detta och andra teknologier, bad dom endast om grannlåt, ovanligheter att sälja där hemma.

Under de åttio år som följde, började människan att visa sina muskler, att expandera utåt i en allt snabbare takt. När en grupp av mindre starka raser blev attackerade av någon invaderande armé, kom jorden till deras försvar, för att stärka sin roll som en betydelsefull galaktisk stormakt.

Vågen av detta lyckorus höll på att få ett snabbt slut, när människan fick kontakt med en mystisk ras kallad Minbari. Jord / Minbarikriget startade med ett missförstånd. En kapten på ett av jordens krigskryssare var alldeles för snabb att trycka på knappen. Man kan kalla detta för otur eller något annat, att vårt första möte med Minbari resulterade i döden för deras högste religiöse och politiske ledare. (Dukat). För Minbari blev hämnd det enda dom kunde tänka på, så ett heligt krig startade. Jordens skepp blev till en munsbit för det teknologiskt överlägsna Minbari, och dom slog oss lätt tillbaka till vår egen hemvärld.

Då utan någon förklaring, då deras skepp hade närmat sig Jorden och nära på utplånat vårt sista desperata försvar, stoppade Minbari sin framryckning och kapitulerade. Enbart ett fåtal kände till varför.

Babylonprojektet kom fram i krigets efterdyningar. Modellen tog man efter Förenta Nationerna, detta skulle vara en mötesplats, en neutral plats där alla stormakterna kunde träffas och arbeta bort sina tvister på fredlig väg.

De första tre Babylonstationerna utsattes för sabotage när dom antingen var helt klara eller nästan färdigbyggda. Den fjärde hann bli klar och man förberedde att öppna den, när denna försvann utan något som helst spår (War Witout End Del 1 - 2). Jordens Regering tänkte ge upp här, men några av de utomjordiska regeringarna, såg nyttan i att ha en mötesplats, erbjöd finansiellt stöd i byggandet av en femte station. Naturligtvis fanns gjorde dom inte detta utan att vinna på det själva.

Babylon 5 är historien om den sista av Babylonstationerna, det sista hoppet för en galax fri från krig. Det börjar år 2257 med öppnandet av Babylon 5.

Olik de flesta tv-serier, är Babylon 5 en enda historia, fullkomligt planerad från dag ett med början - mitten - och ett slut. Varje avsnitt är underhållande av sig självt, men är även en del av en större helhet, ett kapitel i en fem år lång roman för television.

Lite om femårsplanen.
Inramningen av serien är påverkad av händelser i varje avsnitt -- status quo är inte noggrant återställd efter att timmen är slut. Personer dör, blir förflyttade, eller är förändrade av sina handlingar och av de människor runt omkring dem. På grund av detta är det omöjligt att visa en enstaka introduktion av serien och karaktärer som kan tillämpas på alla avsnitten.
I tillägg för den generella bakgrundsinformationen här, har Avsnittsdelen också, för varje enskilt avsnitt en kortfattad sammanfattning..