Gäststjärnor:  Dr. Trent - Shari Belafonte, Clyde Kusatsu - Bill Morishi, Duece - William Sanderson, Leo - Kip King, Alex - Floyd Levine, Handlaren - Jeffrey Anderson-Gunter, Löjtnant Corwin - Joshua Cox, Delta 7 - Judson Mills, Vakt - G Adam Gifford, Byggnadsarbetare - Jerry Kernion, Tekniker - Valerie Red-Horse
Manus: J. Michael Straczynski, Romanförfattare: Peter David, Regissör: Jesus Treviño, Produktions. NR: TNTCF1

Mitt emellan Shadowkriget och striden för jordens frihet står ett sammanträffande bäst känt som Thirdspace....

I en fälla inuti en fälla tillfångatar man en grupp Rymdpirater, som angripit ett flertal transportskepp från de Icke Allierade Världarna. Med Shadowkriget avslutat, anfaller åter igen mänskligt avskum rymdlederna -- men Ivanova och Sheridan har planer att hålla Piraterna i schack. På väg hem upptäcker Ivanova någonting stort, hotfullt och oemotståndligt.

Med Sheridans välsignelse, tar Ivanova -- med hjälp av flera skepp ifrån Cobra-gruppen -- detta till Babylon 5. Sheridan, vars fru Anna var arkeolog, ser på denna massiva artefakt med något som man kan likna med snikenhet.

Men Interplanetära Expeditioner dyker upp nästan omedelbart. Utbildade för arkeologiska utgrävningar med utomjordiska fornlämningar, ledda av Dr. Elizabeth Trent, en IPX arkeolog som framför sina skäl varför just dom ska utföra undersökningen av artefakten. Till sist går Sheridan med på att låta dem utföra sina undersökningar, men han känner sig lite avundsjuk ... och oroad. Kan han lita på Dr. Trent, och att hon berättar allting för Babylon 5's personal vad denna artefakt verkligen är?

Men för Lyta Alexander, som haft mardrömmar ända från början när objektet närmade sig stationen, det råder ingen tvekan. Artefakten är en livsfarlig relik -- så farlig att bara Lyta känner till det hela! Hon gör vad hon kan för att förstöra den, hon tar sig in i kontrollrummet för arbetsrobotarna. Och programmerar dem till att krascha mot artefakten, detta avstyrs av en grupp StarFurys.

Lyta berättar sedan för Sheridan och Delenn, om hur Vorlons byggde denna artefakt för flera tusen år sedan. En hopport utöver det vanliga, vilket visade sig vara ett stort misstag. Då denna släppte in andra från en annan del av världsrymden, en ras som anser att dom är den ända ras som bör existera. Dom gick till anfall mot Vorlons, en del av Vorlonerna gick över på deras sida.

Men dom som inte blev påverkade av den på telepatisk väg, bestämde sig för att göra sig av med "porten". Dom beslutade att gömma den i hyperrymden, för att den aldrig någonsin skulle kunna hittas igen!.

 

Our Servises list