Gäststjärnor:  Kommendör Anderson - Tony Todd, Dureena - Carrie Dobro, Galen - Peter Woodward, Drake - Tony Maggio, Drakh - Wayne Alexander, Navigation - Marjean Holden, Bishop - Michael Harris, Försteofficer - Scott MacDonald, Kommunikationsofficer - Carlos Bernard, Navigation - Burt Bulos, Drazi - Ron Campbell, Minbari Ranger - David Coburn, Yuri - Endre Hules, First Mage - Tim O'Hare, Second Mage - Tom Ramirez, Lynne - LaRita Shelby-Mullen, Sarah - Kayla Spell
Manus: J. Michael Straczynski, Romanförfattare: Robert Sheckley, Regissör: Mike Vejar, Produktions. NR: TNTMoW4

ISN Nyhetssändning:
På Jorden och Minbar förbereder man nästa månads firande av ISA:s femårsjubileum. Förutom en mindre konflikt med den Centauriska Republiken tidigt under det första året, har ISA:s President John Sheridan hållit sitt löfte att bevara freden mellan medlemsvärldarna. Även om ISA:s Vicepresident Delenn fortsätter att visa sig under dessa förberedelser, har Sheridan själv inte setts till på flera dagar. Spekulationer för hans frånvaro sträcker sig ifrån influensa till att han åkt iväg på en goodwillresa till Narn.

Andra nyheter, idag bestämde man i EarthDome att resa ett monument tillägnat de många som dog i den nyligen avslutade telepatkrisen, omfattande...

Sheridan har inte setts till på grund av att han i hemlighet begett sig i till Garibaldi på Mars, för att där övervaka de sista stegen av tillverkningen av två prototyper Jagarklass Whitestarskepp ("Movement of Fire and Shadow") Garibaldi själv har tagit ledigt från Edgars Industries på Mars ("Objects in Motion") efter önskemål från Sheridan.

Chefen för detta projekt, Drake är alldeles för försiktig i Garibaldis smak. Men Sheridan påpekar att få Vorlon och Minbarisk teknologi att fungera med mänsklig teknologi är mycket svårt, så försiktighet är välkommen. Konstruktionen är hemlig, inte bara på grund av att de andra raserna kommer att invända mot att Jorden, Minbar och Sheridan är ensamma i detta projekt. Sheridan är säker på att ingen kan följa dem till konstruktionsplatsen, då dom är ombord på ett Whitestar, det snabbaste skeppet som finns. Men han har fel. En liten sond följer in i och igenom hyperrymden, och som projekterar bilden till en liten kristallglob. Globen hålls av en man som heter Galen. Han blir avbruten och måste förklara sitt uppförande och aktiviteter för något som kallas "cirkeln," och alla som är inblandade. Han går med på att komma.

Sheridan och Garibaldi anländer till konstruktionsvarvet. Två prototyper finns där, Victory och Excalibur. Sheridan välkomnas av Drake, som visar honom runt. Dom har fortfarande några små problem kvar att lösa, man har inte lyckats att förstå den artificiella tyngdkraften till exempel. Men skeppen är mer eller mindre klara, och kontrollerna är lätta för jordstyrkans personal att lära sig. "Hur är hon att manövrera?" frågar Sheridan upphetsat; men dom har inte testat detta ännu. Och när dom gör ett försök att starta, vägrar motorerna att gå igång, trots Drakes försäkring att det inte blir några problem.

Sheridan blir tillsagd att ett meddelande ifrån Delenn har anlänt. Han tar emot det i konferensrummet, men meddelandet är förvanskat. Sheridan är som fastnaglad, till synes för ett par minuter. Men när Garibaldi kommer in, bryts förtrollningen och Sheridan tror att han varit därinne i en halv timme. Garibaldi föreslår att han tar och vilar sig medan Drake fixar maskinerna. "Allt var så mycket enklare på Babylon 5," grubblar Garibaldi för sig själv.

På Babylon 5, anländer en kvinnlig utomjording, och ett vapenbrott upptäcks. Zack Allan kräver att hon överlämnar sina vapen, hon gör detta i tysthet: omkring ett dussin knivar och andra vapen. Innan hon går därifrån frågar hon honom var de glömda personerna går. Zack skickar henne till Down-Below, Brun sektor.

Ombord på Excalibur, drömmer Sheridan. Han befinner sig på en ödslig, brinnande värld, ruiner i brand runt omkring. En röst ropar på honom: Den här världen är död, säger Galen, mördad. Inte en attack, utan ett test. Galen talar om att det var han som skickade meddelandet tidigare; han behövde en förbindelse för denna elektroniska besvärjelse.

Ett skepp anländer. Galen hävdar att det är de skyldiga, som kommer tillbaka för att inspektera sitt arbete. Han och Sheridan måste ge sig av, för att undgå upptäckt. Innan dom ger sig av visar han Sheridan namnet på världen: Daltron 7. Sheridan vaknar när skeppet börjar att röra sig. Man bogserar det till övningsområdet.

På Babylon 5, arbetar sig den utomjordiska kvinnan fram genom Brun sektor, där hon följer gömda tecken på väggar och tak. Hon är förföljd. Hon börjar att klättra nerför en stege, när någon slår henne i huvudet. Hon faller medvetslös till marken, och börjar drömma. Hon är på samma döda planet som Sheridan var på. "Nej. Jag kan inte vara tillbaka," säger hon till sig själv. Plötsligt uppenbarar sig Sheridan, och hon kastar sig över honom rasande.

Men hon passerar rakt igenom bilden, och när hon passerat igenom ändrar bilden skepnad, och blir en Drakh. I sin hand håller Drakhen en miniatyrgalax. Han stänger sin hand över den och försvinner. Sedan dyker Galen upp. "Detta är inte din värld, Dureena Nafeel," talar han om för henne. "Men den har råkat ut för samma sak som din värld. När det är dags att välja ditt mål, var säker på att välja det rätta. För du får bara ett försök." En jordbävning startar vilket fäller Dureena; och hon vaknar upp på Babylon 5.

Hon ligger fastkedjad på en liten plattform, omringad av folk både människor och utomjordingar. Man frågar efter hennes namn, och att visa upp ett märke: en tatuering likadan som märkena hon följde för komma dit. Det bevisar att hon är en medlem av Tjuvarnas Skrå. Dom frågar henne efter namnet på hennes lärare, och dennes lärare innan. Hon svarar, och säger att hon varit en tjuv länge nog för att vara bra på det. Men uppenbarligen blir hon utmanad, inte bra nog att undvika att bli förföljd och fast. "Vilka kedjor?" frågar hon bara, och handbojorna faller till golvet i bitar.

Dureena anfaller mannen som förföljde henne, och slår ner honom. Hon fångades enbart på grund av att hon lät det ske, för att träffa gillet. Ledaren för gruppen välkomnar henne och ger henne de lokala reglerna: att inte hindra de andra medlemmarna, inget våld, inget som drar uppmärksamheten till dem. Hon har rätt till skydd hos i utbyte mot 10% av hennes byte; men om hon grips får hon klara sig själv. Tjuvarnas skrå måste förbli en hemlig organisation.

Ledaren har bara en fråga: dom har aldrig sett hennes ras tidigare. Hon måste vara långt hemifrån; varför kom du till Babylon 5? "Hon svarar att hon inte vet", och går därifrån.

Ombord på Excalibur, visar man Sheridan vapnen. Han är föga imponerad av Nivå 1, då denna inte har mer styrka än de genomsnittliga Whitestarskeppens vapnen. En Jagare borde ha mer slagkraft. Garibaldi beordrar Drake att gå till Nivå 2. Men Drake talar om för dem att det är ett problem. Huvudvapnen är baserade på Vorlonsk design, och är menade för mer avancerade skepp.

Dom använder nästan all tillgänglig kraft, och bör endast användas som en sista utväg. Sheridan beordrar att dom ska utföra demonstrationen i alla fall. När han precis ska ge ordern för testet, ändras sikten: Excalibur siktar rakt mot jorden. Sheridan blir konfunderad, och ändrar sin order. Sheridan tittar igen, men jorden är borta. Han sätter sig ner och säger till att huvudvapnet ska ge eld. Dom gör detta med ett imponerande resultat, men alla lampor slocknar. Enligt Drake, finns det knappt tillräckligt med energi kvar för de livsuppehållande systemen och tyngdkraften. Efter eldgivning, går det varken att styra skeppet, eller att använda vapnen, under åtminstone 1 minut.

Sheridan tänker säga något, men finner sig vara någon annanstans igen. Flera män klädda i långa kappor sitter runt en lägereld. "Det är ett misstag! Du borde inte ha fört hit honom!" säger en av dem. Dom skäller ut Galen för att han brutit isoleringen utan bevis. Men Galen påkallar att detta är nödvändigt för att få fram bevisen. Sheridan är den ände som kan göra detta. Dom andra ger med sig, men varnar att han kommer att bli den förste som dör om deras säkerhet äventyras genom hans göranden.

Dom försvinner och lämnar Galen och Sheridan ensamma. Sheridan vet nu att: Galen och de andra är teknikmagiker ("The Geometry of Shadows"). Galen förklarar att dom inte har bråttom att återvända från sitt gömställe. Dom har däremot haft ögonen på Drakh. Dom tror nu att Drakh förbereder att börja röra på sig. Sheridan påpekar att Drakh inte har någon hemvärld längre och att Shadows är borta; hur starka kan dom vara?

Galen svarar att detta måste Sheridan själv ta reda på, eftersom Galen tror att Drakh inom kort kommer anfalla Jorden. Sheridan har mycket mer han vill fråga om, men Galen har sagt allt han kan säga. Sheridan och hans följeslagare måste upptäcka resten själva. Hur som helst, får han inte berätta för någon vad han gör eller varför. Drakh har spioner överallt. Innan han försvinner visar Galen Sheridan fyra ansikten: på en Drazi, en människa, Sheridan själv, och en utomjording, med en slående likhet av Dureena Nafeel; och en bild av Babylon 5.

Sedan befinner sig Sheridan ombord på Excalibur igen. Drake förklarar att skrovet kan reflektera 80% av de flesta energivapnen. "Vi måste ge oss av på en gång," avbryter Sheridan. Garibaldi vill veta vart dom ska. "Det var över deras ansikten," svarar Sheridan, "över dem alla. Babylon 5." På väg dit vägrar han att berätta för Garibaldi varför dom ska dit. Sheridan sitter och ritar de tre ansiktena han såg i synen. Garibaldi är bekymrad han erbjuder sig att stanna till på Minbar och prata med Delenn, men Sheridan insisterar på att han är okej. Han ber sedan Garibaldi at gräva fram allt han kan om Daltron 7. "Aldrig hört talas om den," säger Garibaldi. "Inte jag heller," replikerar Sheridan, ett svar bygger på Garibaldis ifrågasättande om Sheridans förnuft. På väg ut från cockpit ber han om en linje till Kapten Lochley.

Charon ett av Jordalliansens Jagare, befinner sig i hyperrymden, också dom är på väg till Babylon 5. Förste officeren ifrågasätter Kaptenens nya destination. Dom har brutit sina order och inte meddelat detta till EarthDome. "Jag vet vad gör," svarar Kapten Anderson gåtfullt, och lägger till för självt: "Hoppas jag."
Lochley välkomnar Sheridan ombord. Han ger henne teckningarna, och ber henne att hitta dem. "Är du säker på att dom är här?" frågar hon. "Nej," svarar Sheridan. "Men om dom inte är här ännu, så är dom det snart... Tror jag." Med detta lämnar han Lochley och Garibaldi, bägge fullständigt förvirrade.

I Zocalo, stjäl Dureena plånböcker och pengabälten när säkerhetsfolk anländer med teckningen. Hon försöker fly, men stoppas och tas till fånga. Lochley informerar Sheridan. "Vem är hon?" frågar han. Lochley förstår inget; när allt kommer omkring, han gjorde en teckning av henne. Då hon blivit fast med stulna plånböcker, kommer hon att deporteras. Sheridan frågar var hon kommer från, och man berättar att hon kommer ifrån Zander Prime. Lochley trodde att den var en död värld. Det är den nu, svarar Sheridan. Den var en av de sista planeterna som förstördes av Shadows planetdödare ("The Long Night") under Shadowkriget.

Sheridan får sedan ett meddelande från Kapten Anderson. Han känner inte honom heller. "Hallå, Mr. President," säger Anderson. "Finns det någon möjlighet att ni har letat efter mig?" Lochley tittar på Sheridans teckning: Anderson är människan som är avritad. "Det verkar vara på det viset," svarar Sheridan med ett svagt leende. Dom träffas i Babylon 5s konferensrum, Kapten Anderson förklarar att mannen i hans drömmar sa till honom att hitta Sheridan. Sedan förs Dureena in, och när hon ser Sheridan, anfaller hon honom precis som i hennes dröm.

Dureena lägger skulden på förstörelsen av Zander Prime på Sheridan. För att ha lockat dit Shadows, och att inte vara där för att hjälpa till trots att man bett om detta. Men Sheridan förklarar att dom inte kände till attacken förrän det var för sent; och även om dom vetat om den, hade dom ingenting som rådde på Shadows planetdödare. Han har frågat sig själv om och om igen, ända sedan kriget, om det var något han kunnat gjort för att rädda mer folk. Men det fanns inget. Han påpekar även att det var Drakh och Shadows som förstörde hennes planet, och Drakh finns fortfarande kvar. Då kommer hon ihåg Sheridans omvandling i sin dröm. Sheridan erbjuder henne en chans att slå tillbaka. Dureena ger efter. Kanske är det detta som drömmen menade.

Under tiden befinner sig Garibaldi i Lochleys kontor. "Tror du att han är okej?" frågar han. Lochley är inte säker. Att se Dureena och Kapten Anderson, avbildade på Sheridans teckning, har fått henne att stanna upp. "Allt jag vet är att han inte uppför sig rationellt," tillägger hon. "Det verkar nästan som om han agerar, som om någon utifrån styr."

Sheridan är bekymrad över att Drazin inte kommit dit ännu, men dom kan inte vänta längre. Varför oss? frågar Dureena. Sheridan tror att var och en av dem för med sig något till uppdraget, för att förbättra oddsen att lyckas. Kapten Anderson påpekar att hans skepp Charon inte är tillräckligt starkt detta uppdrag. Dom behöver något större och starkare, och grymmare. "Jag tror att att jag har vad som behövs..." svarar Sheridan.

Nästa morgon kommer Garibaldi till Lochleys kontor för ett möte med henne och Sheridan. Men Sheridan har inte kommit dit ännu. Han har åkt iväg och är nästan halvvägs till konstruktionsplatsen. Garibaldi ber om en lina till Drake, för att förekomma honom. Men Sheridan ligger steget före. Han har kontaktat Drake och sagt till honom att någon brutit säkerheten. Alla meddelanden ska gå genom en ny frekvens, och att inga andra meddelanden ska besvaras eller kännas vid.

Garibaldi kommer inte att kunna uppehålla honom. Sheridan sitter på kaptensstolen, och frågar Kapten Anderson om han verkligen vill fullfölja detta: att vara frånvarande utan giltigt förfall och riskera sin karriär. Anderson förklarar att under inbördeskriget, hade dom chansen att alliera sig med Sheridan men valde att inte göra detta, dom hade gjort fel att inte göra det. Jorden är i fara nu, och den här gången tänker han vara på den vinnande sidan. Hans besättning känner på samma sätt. "Vi svek dig tidigare," säger Anderson. "Vi kommer inte att göra det igen."

Dom anländer till dockan, och trots Drakes protester tar dom över Excalibur och Victory, och lämnar honom där. Sheridan tar kommandot på Excalibur, och Anderson på Victory. Dureena stannar hos Sheridan, sedan ger dom sig av mot Daltron 7. När dom kommer fram finner dom den döda världen från Sheridans dröm; men Daltron 7 ska vara känd för att vara ett paradis. Det mönster av kratrar som man ser från omloppsbanan, är detsamma som man såg efter att Shadows planetdödare varit framme. Det finns inget liv kvar där nere, men dom upptäcker en nödsignal som måste komma ifrån Drazin. När dom går ner för att undersöka saken, finner dom honom död, dom hittar en datakristall gömd på honom.

Under tiden har Kapten Andersons besättning analyserat planeten. Han frågar Sheridan om han är säker på att detta är gjort av en av Shadows planetdödare. Sheridan är helt säker. "Då har vi mycket stora problem," replikerar Anderson. "För om vad jag läser är korrekt, hände detta för bara för en vecka sedan." Shadows lämnade en planetdödare efter sig. Och varje gång som Sheridan och Alliansen stött på kvarlämnad Shadowteknologi, har dom åkt på stryk.

Garibaldi har äntligen nått fram till dockan, och Drake förklarar att Sheridan stal prototyperna, och att han verkade vara förvirrad. Garibaldi ger sig av mot Daltron 7, och tar Drake med sig. Samtidigt kontaktar Kapten Anderson sin fru och dotter på Jorden, för att försäkra henne att allting är bra med honom och att han inte deserterat, att han bara "blivit omplacerad av en högre makt." Han försäkrar även sin dotter, som är rädd för att somna på grund av sina mardrömmar, att han ska skydda henne från monstren.

Senare tittar Anderson och Sheridan på det gick att rädda på kristallen dom fann på Drazin. Han hade också haft drömmar som lett honom till Daltron 7. Det såg han och filmade Shadows planetdödare i aktion. Sedan följde han dödsmolnet till platsen där flottan samlats. Till sist hade han återvänt till Daltron 7 för att se om någon hade överlevt, och för att vänta på de andra, i hopp om att de onda inte skulle finna honom först. Sedan anländer fem små skepp: Drakh fighters. Drakh sänder en signal, i ett försök att räkna ut vems de två skeppen tillhör, dom känner inte igen designen. Då föreslår Dureena, att dom ska försöka bluffa sig fram, att försöka lura Drakh att dom är allierade. Men samtidigt får Drakh en extremt stark tachyonförstärkt sändning och går till angrepp.

Sheridan och Anderson slår tillbaka, och förstör flera av skeppen. Några försöker fly, och beger sig mot ett mystiskt svart moln mitt ute i rymden. Sheridan ger order att ge eld med huvudvapnen, och förstör skeppen. Men trögheten för dem rakt igenom molnet, oförmögna att manövrera under en minut efter skottet. På andra sidan, vilket stämmer överens med uppgifterna dom fått från Drazin, väntar resten av Drakhflottan. Så fort han kan vänder Sheridan om och tar sig ut ur molnet, med ett litet antal små skepp på jakt efter sig. Resten av flottan är redan på väg.

Sheridan och Anderson fortsätter framåt, och hoppar in i hyperrymden innan Drakhskeppen hinner ikapp; dessa fastnar i den kollapsande hoppunkten och förstörs. Sedan passerar Victory och Excalibur förbi huvudflottan i hyperrymden, och styr mot Jorden med högsta fart. Sheridan anropar Lochley. Han säger till henne att en Drakhflotta med ett av Shadows dödsmoln, är på väg mot jorden.

Lochley är skeptisk; hon tror att Sheridan fått en knäpp. Men Sheridan insisterar, och ber henne att lita på honom och hjälpa till. Delenn håller redan på att få fatt i så många av Alliansens skepp hon kan. Sheridan vill att Lochley ska kontakta Jorden och säga till President Lutchenko ("Rising Star") att göra detsamma. Då Sheridan inte är särskilt omtyckt på Jorden, behöver han henne till detta samtal. Lochley har svårt att tro att hon verkligen gör detta, men hon gör som han bett om.

Under tiden får Garibaldi reda på att någon ombord på Whitestarskeppet, skickat iväg en sändning tidigare. Innan han kan påbörja en undersökning, får dom ett anrop från Sheridan. Sheridan berättar för Garibaldi om planetdödaren. Även Garibaldi är skeptisk. Sheridan vill varna honom att Drakh är varse om dem, och att dom känner till dom nya skeppen.

Garibaldi nämner att han upptäckt att Dureena är medlem i Tjuvarnas Gille. Han säger att man inte bör lita på henne. Kanske är det hennes fel att Sheridan nästan åkte dit, men Dureena påpekar att om hon är läckan, skulle hon vara dum, då hon lika gärna kunde ha dött tillsammans med honom. "Hur då dödade?" frågar Garibaldi, och Sheridan redovisar deras korta möte med Drakh, och om tachyonsignalen dom mottagit. Signalen avslöjade för Drakh vilka vi var. Detta gör att Garibaldi förstår kopplingen med sändningen från sitt skepp...

Samtidigt hör han hur en PPG laddas intill sitt huvud: Drake. Född på Mars, han har ingen lojalitet till Jorden, och Drakh gav honom ett bra erbjudande. Han är läckan. Garibaldi bryter kommunikationen. Sen talar han om för Drake att om han skjuter Garibaldi, kommer de Rangers som finns på bryggan att slita honom i bitar. En av dem aktiverar en stridskäpp, vilket avleder Drake. Garibaldi avväpnar honom snabbt. "Nu, ska du berätta allt du vet," säger Garibaldi. Drake, som nu är rädd nickar sakta. Sedan kontaktar Garibaldi Sheridan, och bekräftar allt. Drakh är på till Jorden, dom vill lämna ett meddelande till Alliansen genom att göra sig kvitt med Jorden i en enda stor styrkedemonstration. Det enda ljusa i denna historia är att dom bara har 1 planetdödare. Om Sheridan kan förstöra den har dom ingen annan att oroa sig för.

Sheridan anländer till jordens område. Lochley har tydligen lyckats med att övertyga Lutchenko, och Jordstyrkan har mobiliserat sina styrkor. Ombord på Jagaren Hermes, är General Yuri Mikhailovich Denisov, befälhavare över Jordens flotta irriterad, och tror att det bara är ännu en övning. Sheridans försäkringar att detta verkligen händer blir snart bekräftade, när Drakhflottan kommer ut från hyperrymden.
Sheridan säger till General Denisov att lämna flottan åt försvarsnätet ("Endgame"). Han vill att alla jagare och Alliansens tunga kryssare ska bilda en kil runt Excalibur och Victory för att leda dem till planetdödaren.

"Sedan då?" frågar General Denisov. "Då dödar vi den," svarar Sheridan. "På något vis." Generalen går med på att leda dem in. På vägen fram, använder Sheridan Excaliburs avancerade sensorer, mer avancerade än något annat dom haft tidigare, för att analysera dödsmolnet. Det har en överbyggnad på insidan, ett gallerverk av någon sort, som dom måste förstöra.

Sheridan upptäcker att mitten av gallerverket är större och förstärkt: troligtvis kontrollstationen. Detta är deras mål. "När tiden är inne är det dags att välja målet, var säker på att välja det rätta. För du får bara en chans."  Hörs Galens ord i huvudet på Dureenas. "Nej," säger hon enkelt till Sheridan. "Om du träffar den delen kommer du att misslyckas och din planet kommer att förintas." Hon förklarar att en tjuv lär sig att titta där du inte förmodas titta; det är att deras värdefullaste ägodelar aldrig i kassaskåpet, men precis intill. Närmast den centrala punkten i spjälverket finns det en föreningspunkt, till synes likadan som de övriga i konstruktionen.

"Det är inget speciellt med den," förklarar Dureena. "Men varför är den omringad av kortdistansvapen? Varför är dom så beslutna att försvara den?" Kapten Anderson har lyssnat på deras diskussion. Fiendeskeppen närmar sig, och dödsmolnet närmar sig Jorden. Tiden börjar ta slut. Dom kan bara ta ut ett mål inte bägge. Vilken av dem? Sheridan måste bestämma sig snabbt. "Hennes," svarar Sheridan. Victory och Excalibur accelererar mot dödsmolnet. Men molnets försvar är respektingivande, och fler Drakhskepp ansluter sig till försvaret när dom förstått vad som håller på att hända. Skotten når inte fram till målet. Victory har träffats svårt, och huvudvapen är förstört. Planetdödaren är bara minuter borta från Jorden.

"Min dotter finns där nere, Phil," Säger Kapten Anderson till sin försteofficer. "Jag gav henne ett löfte att skydda henne mot monstren. Vilken slags far är jag om jag inte kan hålla mitt löfte?" Anderson kontaktar Sheridan. Han föreslår att Sheridan ger eld med sitt huvudvapen; även om det kommer att missa vid det här avståndet, och lämna Excalibur sårbart för en minut, men det kommer att öppna en väg mellan de försvarande skeppen. Victory kan täcka dem under denna stund och komma inom skotthåll. Sedan kan Victory göra detsamma medan Excalibur täcker oss. Dom har en liten chans, men det är deras enda chans. Sheridan går med på det och skjuter.

Excalibur missar med nöd och näppe, men träffar fiendeskeppen. Kapten Anderson tilldelar då ordern: "Ramningsfart." Sheridan kan inget göra då hans skepp är utan kraft. Victory beger sig in och träffas gång på gång. Trots omfattande skador, når skeppet ända fram till föreningspunkten, och förstör den i ett eldsken. Men Victory överlever inte. Andersons offer är inte förgäves. Planetdödaren börjar kollapsa.

Missilerna skjuts iväg i förtid, och träffar överbyggnaden. Excalibur är åter Online, Sheridan skyndar sig ut. Han undflyr dödsmolnet när det kollapsar och förstörs. Innan dom hinner granska läget, ser dom hur resterna av Drakhflottan beger sig mot Jorden. Dom ser på i en skräckslagen tystnad när skeppen sänker sig in i atmosfären, och börjar att släppa ut någon sorts damm. Försvarsnätet träffar många av dem, men dessa faller ändå mot marken och släpper ut ännu mer av stoftet på sin väg ner. Sheridan ser ner i tysthet. "Vad är det?" frågar Dureena, som inte förstår vad det är som pågår.. "Vad hände?"

Galen ser resultatet efter striden i sin kristallkula när en röst kallar honom.. "Cirkeln kräver din närvaro."
Sheridan är tillbaka på Babylon 5, där han förklarar för Lochley och Garibaldi. "Har dom avslutat analysera vad det nu var som Drakh släppte ut i Jordens atmosfär?" frågar Lochley.

"Det är en genetisk tillverkad pest," svarar Sheridan. "Jorden är i en fullständig karantän, ingen tillåts att lämna eller landa Jorden. Dödsmolnet var det enda Drakh hade kvar, men det var inte det ända vapen dom hade i sin arsenal. Från den invecklade sammansättningen, tror man på biovapendivisionen där hemma att pesten troligen tillverkats av Shadows." "Hur lång tid har dom kvar?" frågar Garibaldi.

"Det ser ut som om detta är den ända ljuspunkten i det hela," svarar Sheridan. " Drakh hade inte tillräckligt med tid att avsluta anpassningen till vår biologi, eller så visste dom helt enkelt inte hur. Men hur som helst, kommer det att ta tid för pesten att anpassa sig till en ny värd. Dom tror på 5 år. Kan vara mindre. Men troligen är 5 år den bästa gissningen för tillfället." "Och... efter dessa 5 år?" frågar Lochley. Då kommer "Varje man, kvinna och barn på Jorden att dö. Såvida vi inte kan finna ett botemedel."

Eftersom pesten är av Shadowteknologi, kommer dom inte att kunna lösa detta på Jorden på 5 år. "Men då detta kom till oss ifrån utsidan," tillägger Sheridan, "kanske vi kan hitta ett botemedel där ute." De andra raserna som är lika gamla som Shadows; en av dem måste ha ett botemedel. "Vi kommer att hitta dem. Vi måste göra det." Sedan tillägger Sheridan: "Jag sa till president Lutchenko att vi kommer att sätta alla våra resurser i Alliansen och Whitestarflottan till deras förfogande. Vi kommer att förvandla Excalibur till ett forskningsskepp, bemannat med den bästa besättning vi kan hitta.

Rangers kommer att leta i varje hörn av Galaxen, letande efter ledtrådar för ett botemedel. Sedan kommer Excalibur och hennes besättning bege sig dit för en uppföljning." På väg hem säger Sheridan, anföll Drakh konstruktionsstationen, och förstörde år av arbete. Det kommer att ta tid att bygga upp den igen, för tillfället är Excalibur det enda av sitt slag.

Under tiden anländer Galen till Babylon 5, och förenar sig med Dureena.

Sheridan avslutar med: "De som kommer att förfoga över Excalibur kommer aldrig att ge upp, och aldrig sakta ner tills ett botemedel hittats. Vi kommer att ta emot all hjälp vi kan få, det spelar ingen roll varifrån eller från vem. Eftersom detta är en anledning som passerar alla gränser, och olikheter och misstro. Detta är ett uppdrag för Jordens överlevnad. Vad vi gör under de följande 5 åren här, hemma och tvärsöver den mörka rymden mellan stjärnorna, kommer att avgöra om en hel värld kommer att leva... eller dö. Det är en strid vi inte har råd att förlora.

"Och det kommer vi inte att göra.".

 

Our Servises list