Gäststjärnor:  Minbari: Dukhat - Reiner Shone, Lenonn - Theodore Bikel, Koplann - Robin Sachs, Morann - Robin Atkin Downes, Jordbor: General Lefgard - J. Patrick McCormack, General Fontaine - Minke Kennedy, Kommendör Sterns - Jason Azikiwe, Kommendör Jablonski - Tim Colceri, Presidenten - Tricia O'Neil, Presidentens medhjälpare - James Patrik Stewart, Ganya Ivanova -, Centauri: Barnflickan - Yasemin Baytok, Luc Deradi - Jacob Chase, Lyssa Deradi - Erica Mer
Manus: J. Michael Straczynski, Regissör: Richard Compton

Filmen börjar med två Centauriska barn Luke och Melissa Deradi, som leker inne i Kejsare Londo Mollaris tronsal. När dom upptäcks där av deras barnflicka, blir hon arg för att dom inte ska vara där. När hon sedan säger åt dem att dom måste gå därifrån, säger Kejsare Londo Mollari att dom får stanna. Då det är lång tid sedan det hördes skratt därinne, och när pojken frågar om han verkligen är kejsaren. Svarar Londo att han är det, annars hade han varit trubbel, då endast Kejsaren har rätt att bära kejsarsigillet.

Han lånar ut sitt kejserliga sigill till Luke, och säger "under de kommande fem minuterna får du vara kejsare, och du möjligheten att ge en order. Pojken vill höra en historia om hjältar och stora fältslag. Londo frågar vad Melissa vill höra, hon viskar till sin bror, som berättar att hon vill höra en sann historia. Londo startar att berätta en sann historia, om kriget mellan Minbari och Jorden för dem.

Han börjar med att säga att han var där, vid den tredje tidsålderns begynnelse. Londo anländer till ett möte med en representant från jordens Regering och General Lefgard, där dom vill veta mer om den för jorden okända rasen Minbari. Dom försöker att få så mycket information som möjligt från Londo, innan ett försök att ta kontakt görs. Han säger åt dem att endast bege sig dit, med ett ensamt skepp, då det kan ses som ett hot om dom skickar fler. Och fortsätter med att säga, om dom skulle råka reta upp Minbari, så kommer skeppen inte att återvända hem igen. Generalen svarar då, att om deras skepp kan hantera Dilgar, så kan dom reda sig mot Minbari. Londo talar även om att om man inte stör dem, så låter dom en vara i fred själv. Presidentens man talar då om att beslutet redan gjorts, och att allt dom önskar är lite information. Om var Minbaris flottor kan finnas, så att man kan undvika kontakt. Man har redan skickat en grupp militärskepp till den Minbariska gränsen, för att på avstånd se vad man har att vänta sig. Londo lämnar sedan mötet med orden, "medan ni snubblar omkring, hoppas jag att ni inte väcker draken".

På Minbar träffar Lenonn som är ledaren för Anla'shok (Rangers), en man och om mer resurser och folk till Rangers. Han får höra att man lyssnat på hans önskemål och att dom fått avslag. Och när han får höra detta gör han gällande, att det är nu som profetian sagt att dom behövs som bäst. Då kräver han att få ett möte med den Grå Församlingen, vilket mannen inte vill godkänna. Senare på natten väcks han av klockor, det är en grupp Akoliter som kommit för att föra honom till de Grå. Utan att dom säger någonting, för dom honom till en plattform, varifrån dom transporteras upp till ett skepp. Väl framme förs han till ett mörkt rum, där han får träffa de Grå.

Luke säger till Kejsare Mollari, att han hade lovat att det skulle bli en stor strid. Och när barnflickan försöker få tyst på honom, säger Londo att det är okej. Då de unga inte vet att i krig, dör folk. Han frågar sedan om pojken vill höra en historia om krig, och när han får svaret att han vill det. Berättar han att detta krig, kom att bli det största i människans historia. Och fortsätter med att tala om, att han kunde ha hindrat att det ens startade.

Lennon som förts till Den Grå Församlingen, säger till dem att Valen. Ledde dem för länge sedan i kriget mot Shadows, och att han hade förutsett att Shadows skulle återvända om 1 000 år. Och den tiden har nu kommit, och Rangers som ska vara våra ögon och öron vid gränsen. För varna dem om det stora mörkret som kommer, men dom är inte redo. Dom flesta är gamla och trötta, och hånas av vissa medlemmar i Rådet. Och om hur Krigarkasten, ser dem som ett besvär. Han fortsätter med att säga att dom inte tror på profetian. Dukhat svarar med att säga, att Valen även sa att Rangers kommer att vara redo, och varför inte vänta tills dom har fått bevis. Sedan talar han om att Valen skapade Den Grå Församlingen, med medlemmar från alla kast. Och om man ska ge sig in i ett krig, så vill arbetarkasten veta varför man ska sluta bygga broar och bygga skepp och vapen istället. Och Krigarkasten vill veta varför dom ska bege sig ut i krig.
Lennon säger sedan att dom måste gå in i en allians med Vorlons, då hörs ett skratt från en av de Grå. Och när Dukhat vill veta vad det är som Krigarkasten tycker är så roande, lyfter en av dem sin huva. Det är Koplann från Krigarklassen, som talar om att dom skickat ett dussintal skepp till Vorlonernas rymd under de senaste 100 åren. Inget av dessa skepp har återvänt därifrån, att skicka dit fler vore ett slöseri med tid och liv. Om Vorlons tar detta hot på allvar, varför har dom inte framträtt än.

Delenn, som ännu inte blivit intagen i den ledande gruppen, anser att man ska skicka en expedition till Z'Ha'dum. För att kunna kontrollera om Shadows återvänt dit. Vilket inte Koplann vill gå med på, då han anser att krigarna behövs för att beskydda hemvärlden. Han fortsätter med att tala om att andra expeditioner, som skickats dit har rapporterat att området runt Z'ha'dum, är fullt med fällor och gamla försvarssystem. Dukhat frågar om Krigarkasten är rädda att bege sig dit, men han får till svar att dom inte är rädda för någonting. Men att det är ett slöseri på resurser, och att det kan skapa panik bland folket hemma. Dukhat håller med om detta, och beslutar att dom själva ska resa dit, för att själva ta reda på om detta är fallet. Och enbart ta med sig ett begränsat antal skepp.

Han går sedan till sitt privata meditationsrum, där han har en gömd hemlighet. Där finns två representanter från Vorlon, han säger när han kommer in "Och nu startar det", och det ända svar han får är "Ja!"

Kommendörkapten John Sheridan har kallats till General Lefgard, som föreslår att Sheridan ska förflyttas till ett skepp som ska bege sig till Minbaris gränser. Sheridan svarar att han har sin tjänst ombord på Lexington, och han anser att han bör stanna där. Generalen säger att det är viktigt att befinna sig på synliga tjänster, om man vill avancera. Sheridan frågar sedan vilket skepp det gäller, han får till svar att det är skeppet Promethius. Under ledning av Kapten Jablonsky, där han ska bli andreofficer ombord, på grund av att han tappade sin andreofficer till ett annat skepp nyligen. Men Sinclair har hört från folk som tidigare arbetat under Jablonsky, att denne inte är lyckad att göra första kontakt med nya raser. Han ses av sina underordnade att vara en fara. Han vill hellre stanna kvar ombord på Lexington.

Ombord på De Grås moderskepp, upptäcker Delenn att man lastat ombord någonting under färd i hyperrymden. Och när hon frågar vad det är som är så viktigt, att det inte kan vänta tills man kommit ut ur HR. Hon får till svar att det är atmosfärsutrustning, och att detta är det enda som piloten känner till. Och när hon försöker fråga ut piloten mer, avbryter Dukhat henne med att fråga om hon ångrat sig, när det gäller att gå in i Den Grå Församlingen. Och efter att hon svarat nej, fortsätter Dukhat med att säga att en medlem i De Grå inte brukar bry sig om lastskepp och andra småsaker.

En stor grupp skepp, med Promethius i ledningen befinner sig i hyperrymden. Dom är på väg att ta sig ut till normalrymden, samtidigt som Delenn är på väg att bli inför i den Grå Församlingen. Väl tillbaka i normalrymden upptäcker dom ett flertal farkoster en bit bort, kaptenen säger att dom inte borde befinna sig där. Och han tror att detta kan bero på att dom letat efter dom. Och när hans andreofficer frågar om dom ska hoppa in i hyperrymden igen, svarar kaptenen att han vill ta sig en titt på deras skepp.

När Delenn blir initierad i den Grå Församlingen. Under denna ceremoni används en triangelformad sak, den så kallade Triluminum, när den förs mot henne börjar den att glimra. Ombord på Promethius berättar andreofficeren att det är två stora skepp, och ett antal mindre. När kaptenen ombord vill se skeppen, visar det sig att deras skanners inte kan låsa på de Minbariska skeppen. Man misstänker att dom använder sig av ett slags stealhteknologi, kaptenen vill att man tar sig närmare för att ta sig en närmare titt. Då han tror att dom kommer att få medaljer, om dom kan få tag på så mycket information som möjligt.

Och när Befälhavaren för dessa skepp, får rapporter att dom skannas av de Minbariska skeppen. Ger han order om att man ska hoppa in i hyperrymden, men det visar sig att deras hoppmaskiner försatts ur spel. Kaptenen tror att Minbari, har lurat dem att komma så närma som möjligt för att kunna försätta deras skepp ur stridbart skick. Hans andreofficer, säger då att dom gjort detta för att få fatt på information om dem. Kaptenen säger då att dom måste se till att detta inte sker, och försätter skeppen i stridsberedskap. Och skicka ett meddelade att dom kommit i fredliga avsikter, och att dom inte vill skada dem.

Mitt under ceremonin går larmet. Det visar sig att ett antal skepp från Jorden närmar sig Minbaris gräns, en av ledarna, Morann närmar sig Dukat och talar om för honom att de ändrat kurs för att möta dessa skepp. Och närmar sig dem med Vapenportarna öppna vilket är deras sätt att visa respekt.

Vilket kaptenen ombord på Promethius att tro att Minbari ska gå till attack, så han beordrar att hans skepp ska ge eld mot fienden som han tror att dessa är. Detta tragiska misstag resulterar i att ledaren Dukhat dödas, Minbari beslutar för att hämnas hans död och ett hopplöst krig bryter ut. Minbaris krigsmaskin ger sig ut för att slå ut varje skepp, bas och planet i Jordalliansen och för första gången ser människan sin undergång på nära håll.

Efter att striderna startat, visar det sig att Jordalliansen förlorat vartenda slag. Deras skepp har visat sig vara, betydligt mycket mer avancerade. Under ett massmöte som hålls av General Lefgard och General Fontaine, säger dom att om man inte lyckas med att besegra Minbari, så kommer människan som ras försvinna med nuvarande generation. Sterns säger till Sheridan efter mötet, att det måste finnas ett sätt att slå dem. Sheridan svarar, att han aldrig hört talas om en oslagbar fiende. Sterns säger även till Sheridan att åka hem till sin familj, då det kommer att ta ett par dagar innan skeppet är redo. Och att alla försök till att kontakta Minbari, har misslyckats.

På Jorden träffar vi en ung Susan Ivanova som åkt för att träffa sin bror Ganya. För att få hans stöd i sitt beslut att gå med i Jordstyrkan. Och när han är på väg att lämna henne för att gå ombord på sitt skepp, frågar hon honom om en händelse när dom var unga. När hon tappade ett örhänge, sedan ger hon honom ett av sina örhängen. Och talar om för honom att hon inte kommer att bära något örhänge förrän han kommit tillbaka, och att det ska ge honom tur.

Jordens representanter möter åter Londo, där dom ber om Centauris hjälp med vapen och taktiskt stöd. Men Centauri vägrar att gå med på detta då dom är rädda att Minbari ska vända sina blickar mot dem sedan. Istället får dom hjälp av G'Kar från Narn, som går med på att sälja vapnen till dem. Som även berättar att efter att Centauri ockuperat deras värld under 100 år, så hade dom lämnat en stor mängd vapen. Och om Minbari skulle få tag på några av dessa vapen, så kan dom ju i själva verket tro att dom kommer från Centauri. Vilket kan göra att dom går till angrepp mot dem.

Ombord på De Grås skepp, kommer Morann in i ett rum där Delenn och Ranger 1 befinner sig. Han lämnar en rapport, angående kriget till Delenn. Och när hon endast säger åt honom att lägga rapporten på bordet, frågar han, om hon inte är glad över hur bra kriget går. Men hon frågar då, hur kan känna glädje över att vinna mot en motståndare som aldrig hade någon chans ändå. Och att Dukhat aldrig skulle ha godkänt denna slakt, och Ranger 1 tror att Krigarkasten känner sig nöjd, för att dom älska att vinna och hatar att förlora. Och att det är enklare att slåss mot en svagare motståndare, och att garanteras en seger. Istället för att möta en stark fiende, Morann antar att han talat om Shadows. Han börjar sedan att kalla den andre för att vara en fegis, vilket får Delenn att skicka ut honom.

Sedan säger han till henne, att gå till kopian av Dukhats heliga rum som han återskapat ombord på skeppet. När hon kommer in i detta mörka rum, upptäcker hon en figur klädd i något slags rymddräkt. Hon frågar honom om han är en Vorlon, vilket bägge två svara ja på. Hon får även reda på att den enes namn är Kosh, och när hon frågar vad dom gör där, får hon svaret att dom skapar framtiden. Sen projicerar Kosh fram, en holografisk inspelning som Dukhat gjort.

Där han säger åt henne, att hon ska lita på dem som han gjorde. Och att dom kommit för att förbereda dem inför det kommande kriget, och att dom måste ha allierade, speciellt för dem okänd ras som kallas för människor. Och om vi inte har mött dem ännu, så måste dom arbeta tillsammans med Vorlonerna för att hitta dessa människor, och få dem att strida vid deras sida. Och att Shadows allierade håller på att samlas vid Z'ha'dum, och deras herrar kan inte vara långt borta. När Delenn vänder sig om, säger Kosh att människorna är nyckeln, Ranger 1 kommer in, och säger att kriget måste stoppas, innan det är för sent och miljoner liv gått till spillo.

General Fontaine ger Dr Franklin order, att överlämna alla sina noteringar från när han liftade med rymdskepp, angående Minbari, som biovapendivisionen kan ha hytta av. Franklin talar om för generalen, att han är läkare, och att hans jobb är att rädda liv. Han fortsätter med att tala om att han inte kommer att vara medverkande, till att hans noteringar används som vapen i ett krig. Detta får generalen att slänga in honom i en cell. Ombord på skeppet Lexington, läser Kommendörkapten in i loggboken. Han lägger in en notering, att dom förlorat ytterligare 2 skepp denna dag i överraskningsräder. Man misstänker att ett flygaress, härjar i området. Han fortsätter med att berätta, att dom förlorat ett dussintal skepp den senaste veckan.

Mitt under hans inlägg, upptäcker han en mindre farkost. Kommendör Sterns ger order om att en Starfury, skickas ut för att undersöka vad för slags farkost dom har att göra med. Då han misstänker att farkosten, är ute efter att lura in dem i en fälla. Det blir Susan Ivanovas bror Ganya, som får detta uppdrag. När det sedan stänger av sina motorer mitt inne i ett asteroidbälte. Ger Sterns order om att man ska bege sig efter det. Men Sheridan känner sig orolig över att, precis innan den stannade, hade piloten slagit på sina framåtriktade motorer för att kunna stanna. Om han själv skulle försöka, komma undan från en förföljare, så skulle han ha ökat farten i stället.

Sheridan misstänker, att dom ville få dem att bege sig till en specifik punkt i rymden. Då Minbari kan hoppa ut ur hyperrymden, precis där dom vill. Sterns ger då order om att flottan ska ändra kurs, men precis då dyker ett Minbariskt skepp upp. Skeppet avlossar sina kraftfulla vapen, redan innan dom kommit ut ur hoppunkten. Nästa alla skepp i gruppen slås ut inom endast några få minuter, och Ganya som förföljt den mindre farkosten angrips av detta. Vilket leder till att hans Starfury, slår in i en asteroid.

Sheridan meddelar Sterns, om skeppets skador men när han vänder sig om för att ta emot sina order. Ser han att Sterns, inte längre sitter i sin stol. Det enda som syns, är en tung bjälke där stolen befunnit sig, och stora bloddroppar som flyter uppåt i den tyngdkraftslösa avdelningen. Delenn och Ranger 1, sitter ombord på hennes skepp. Där dom diskuterar vad man ska kunna göra, för att få ett slut på kriget. Delenn säger att dom måste få tid på sig, för att finna en lösning. En lösning att få igång förhandlingar, hon ber därför honom att inofficiellt försöka kontakta Jorden. Han vill veta hur han ska gå till väga, då han inte kan ta direktkontakt. Eftersom han tror att den Grå Församlingen kommer att få veta och ingripa, och att Jordborna kommer troligen se detta som en fälla. Hon berättar då för honom, att dom fått reda på att människorna gjort affärer med Narn. Han säger då att han ska säga till sina kollegor i Rangers, att ta kontakt med Narn, för att få till ett möte.

Ombord på det svårt skadade skeppet Lexington, försöker Sheridan få fram information om vilka skador dom fått i angreppet. När han frågar sin kommunikationsofficer, om dom kan skicka iväg en nödsignal till Jorden. Får han till svar, att det Minbariska skeppet troligen kommer att återvända om dom skickar iväg en signal. Då får han en idé, och tar kontakt med vapenavdelningen, och frågar om dom har några taktiska kärnvapen kvar. Och när han får reda på att dom har det, ger han order om att man ska placera ut några på asteroiderna en bit därifrån. Men innan säger han till besättningen i kontrollrummet, att han inte är säker på att det kommer att fungera. Och att dom mycket väl kan sprängas i bitar tillsammans med fienden, men att dom i alla fall har en chans att ta dem mig också. Han frågar sedan om någon annan, har någon bättre idé, vilket dom inte har.

Och när den Svarta Stjärnan, hör deras nödsignal. Åter närmar sig, för att göra slut på sin fiende. Och när en inspelning av denna händelse, visas på Jorden jublar alla efter denna enda seger mot ett stort minbariskt skepp.

John Sheridan och Dr. Franklin, blir sedan uttagna för ett hemligt uppdrag. Som förhoppningsvis ska leda till att kriget tar slut, dom ska tillsammans med en representant från Narn, G'Kar. Bege sig till ett möte, som ordnats med en representant från Minbari, ledaren för en grupp kallad Anla'shok (Rangers). Londo berättar för de två barnen, att det var dom som trodde att detta möte var en vapenleverans. Vilket får ett snöpligt slut då ett okänt skepp anfaller och dödar representanten från Minbar. När denne dör viskar han något till Sheridan, något han måste komma ihåg.

När dom fångats av de anländande Minbariska trupperna och förts till ledningsskeppet, bestämmer man att dom ska dödas. När dom förts bort från Delenn, ropar Sheridan "Jag vet vad som finns i Dukats hemliga rum". Varje gång han säger detta, slår en av hans vakter honom, tills Delenn stoppar dem och frågar "Vad finns där?" Sheridan svarar "Isil'Zha, Isil'Zha!" (Framtiden). Detta får Delenn att ge order till deras vakter att låta dem gå.

Londo berättar för barnen att han låtit spika igen alla fönster i Palatset utom detta i Tronrummet, för att slippa se förödelsen i huvudstaden, runt varje hörn han går i Palatset. Men ändå så spenderar han, större delen av sina dagar i detta rum. Han fortsätter med att tala om att han, haft 4 fruar och att han höll av dem alla. Men han älskade Centauri Prime.

Jordens befolkning fortsätter att strida, även när dom visste att det var meningslöst. Detta fortsatte i två hela år till. Mot slutet av kriget plockas flera piloter, Sinclair är en av de första. Som sedan torteras och förhörs av sina fångvaktare, som senare gör en osannolik upptäckt. Sinclair var den ende överlevande av hans skvadron. Han har inget som helst minne av vad som hände efter att han försökt ramma ett av skeppen från Minbari, när han vaknade upp 24 timmar senare. När man riktade Triluminumen mot honom började den att glimra, vilket ingen trodde vara möjligt, detta blir orsaken till att kriget får överraskande slut.

Se även 1 - 2..

 

Our Servises list