Jordalliansen, vars huvudkvarter är placerat i Genève, är har ansvaret för stationen och den omgivande Rymden. JA leds i sin tur av President Luis Santiago, en långsiktig politiker som ser ett värde i Jordens delaktighet i Babylon 5. En gren av Regeringen, kallat för Psi-Corps, är ansvariga för sökandet och träningen av mänskliga telepater. Befälhavare på Babylon 5 är Kapten Jeffrey Sinclair.


Jordens tidigare motståndare, den Minbariska Federationen, var den största utomjordiska bidragsgivare till konstruktionen av Babylon 5. En gammal, högt spirituell ras, Minbari är människoliknande med ett yttre ben kam på sina huvuden. Minbari styrs av en församling känd som den Grå Församlingen, tre medlemmar från var och en av de tre kasten. Orsaken till varför Minbari plötsligt gav sig mot slutet av kriget mot Jorden är en väl dold hemlighet, men vad som inte är en hemlighet, är att krigarkasten inte blev speciellt glada när ordern kom; även idag, är detta en källa för spänningar i det Minbariska samhället.

Centauri var de första utomjordingar som människan stötte på. Fysiskt ser ut att vara identiska med människan, och i själva verket påstår Centauri till en början att Jorden var en glömd koloni (ett påstående som senare togs tillbaka efter att man upptäckt att likheterna inte var så stora när allt kommer omkring.) Centauriska kvinnor är kala; männen bär sitt hår i en påfågels stil kam vars längd indikerar bärarens sociala status. Den Centauriska Republiken är ett bleknande imperium, som sakta förlorar kontrollen över sina medlemsvärldar.

Bland de som tidigare var under Centaurisk styre är Narn, en reptilliknande ras som bekämpade sina förtryckare i ett krig som varade i sekel. Nu håller den Narnska Regimen på att bygga upp sin militär, och försöker att ge tillbaka genom en aggressiv expansionspolitik. De flesta Narner vill inget hellre än att se Centauri utrotade.


Den sista av de stora regeringarna som är representerade på Babylon 5 är det Vorlonska Imperiet. Vorlons är höljda i dunkel. Även om deras ambassadör finns på stationen, är inte någon som vet hur dom ser ut; dom är klädda i klumpiga rymddräkter. Huruvida dräkterna används för att hålla en farlig atmosfär inne eller nyfikna ögon ute är en fråga som många ställer. Vorlons är en extremt mäktig ras; ingen expedition till deras territorium har någonsin kommit tillbaka.


Var och en av de fem raserna har en ambassadör i Babylon 5s Rådgivande Församling, ungefär som FN:s Säkerhetsråd. Där ingår ett antal mindre regeringar från De Icke Allierade Världarna. Denna grupp är generellt positivt inställda till Jorden, mest på grund av att Jorden hjälpte många av dem från att bli invaderas av en fientlig ras (som nu är utdöd).

Freden hotas oftast av aggressivt handlande från Narn, eller av kvardröjande spänningar mellan Jorden och den Minbariska krigarkasten, en rätt stor del som inte skulle ha något emot en returmatch. Och det är bestående mysterier som håller alla på helspänn: orsaken till att Minbari gav upp, och det plötsliga försvinnandet av Babylon 4, Vorlonernas väsen och motiv, antydningar om mörka styrkor som rör sig bakom scenen i Jordens Regering...