Den korrupta administrationen i JA, lett av President Clark, har förbindelser med de lömska aktiviteterna av Psi-Corps, en regeringsagentur som spårar och tränar telepater. Och numera verkar det som om dom styr regeringen snarare än tjänar den. En Orwelliansk byrå som kallas för Nattväktarna som kväser alla tecken på avvikande, för bort folk för att omskola dem om dom inte samarbetar. Jorden har tagit en diskutabel inställning genom att alliera sig med det expansionistiska Centauri. Babylon 5s ledare Sheridan tillsammans med en liten grupp, arbetar i hemlighet för att ta ifrån kontrollen från den nuvarande administrationen.

Ett avtal med en okänd makt gör så att Ambassadör Londo Mollari kan återta en del av hans ras försvunna ära. Det ser ut som om det endast är en tidsfråga, innan detta avtal löper ut och att Centauri får reda på priset. Den Centauriska Kejsaren är en marionett, helt under tummen på ett flertal adliga hus som har ökat sitt inflytande med Londos hjälp.

Tidigare en stormakt men nu har Narn nyligen blivit besegrat i ett brutalt angrepp av Centauri, speciellt förnedrande sedan dom vara ovilliga undersåtar till den gamla Centauriska Republiken. Förre ambassadören G'Kar, en av de få som känner till att Centauri inte arbetar ensamma, leder en motståndsrörelse från Babylon 5, men hans chanser att återvinna sin hemvärld förefaller små. De nya strikta lagar som tvingats på dem av Centauri (inkluderat mördarens egen familj om någon Narn dödar någon Centauri) har tvingat dem till att gå försiktigt tillväga.

Den Minbariska Federation har fortsätter att visa sitt intresse och vänskap med människorna, men hur länge detta kommer att fortsätta är osäkert. Maktbalansen i den Minbariska härskande gruppen, den Grå Församlingen, har skiftat till fördel för krigarkasten, av många som inte är speciellt glada över att man gav upp tolv år tidigare. (Endast Församlingen och ett fåtal andra utanför känner till sanningen.) Minbari har varit en stormakt i över ett millennium, och var bidragande till segern mot Shadows när dessa senaste steg fram för tusen år sedan.

Mycket lite är känt angående Vorlons. De är en gammal ras, en av de sista kvarvarande medlemmarna från en grupp med de äldsta raserna kända som De Första som som härskade i galaxen för miljoner år sedan. Vorlons har besökt de yngre raserna under en evighet, och har troligen manipulerat många av dem för sina egna syften. Det faktum att Vorlons uppträder som heliga figurer ur legender för de få åskådare som sett dem utanför deras dräkter. Dom kan projicera bilder till folks hjärnor, det råder ingen tvekan om att detta är en del av orsaken till deras subjektiva framträdande.

Shadows är en mörk stormakt, till och med äldre än Vorlons. Dom har stridit våldsamma krig mot De Första under miljontals år. Det senaste stora kriget mot Shadows var för 10K år sedan; efter detta trodde man kanske att Shadows hade förintats, och de flesta av De Första gav sig av. Men för 1K år sedan reste sig Shadows igen, och besegrades av en allians bestående av de fåtaliga Första och andra, inkluderat Minbari. Nu utan några Första än Vorlons att gå emot dem, verkar deras seger säker; vad deras ultimata mål är, är det ingen som känner till, förutom deras representant från Jorden, Morden. Shadows väljer vanligtvis att göra sig själva osynliga, men en del kan känna deras närvaro ändå.

Rangers är en underjordisk "ljusets armé" skapad för att samla in information och utföra hemliga uppdrag i kriget mot Shadows. Organiserade med hjälp från Delenn, Sinclair (förre Babylon 5 ledaren och nuvarande ambassadör på Minbar) och Sheridan, Rangers har satsat sina liv för det kommande mörkret. Rangers identifieras med en brosch som avbildar element av mänsklig och Minbarisk utseende.

 

Babylon 5s originaluppdrag för fred kan ha misslyckats, men har blivit någonting större: en chans till seger. Alliansen som formats mot Shadows är färsk, och spelarna är inte redo att vinna kriget ännu. Under tiden har Jordens Regering som det verkar sin egen agenda, och dom kommer troligen inte bli till någon hjälp i striden mot mörkret.