Handlingen utspelar sig cirka 5 år efter Kriget mot Shadows är över, men deras allierade, deras mörka tjänare, finns kvar utan hem och utan härskare, nu letar dom efter ett nytt hem, och att själva bli härskare över andra..

War Zone
Matthew Gideon får det delikata uppdraget att rädda Jorden från Drakhpesten, och för att göra detta tar han över befälet ombord den nya kryssaren Excalibur. Detta skepp är det enda som i dagsläget är det enda av sitt slag, dom kommer att färdas över hela galaxen i sitt sökande efter ett botemedel.

Men Gideon hinner knappt möta sin besättning innan dom kallas in för att undersöka ett nedskjutet Drakhskepp, som kan vara ett av skeppen som kommit från Jorden. Samtidigt finner sig Interplanetära Expeditioners Max Eilerson på fel ställa och vid fel tidpunkt, när hans livs största arkeologiska fynd blir en stridsskådeplats för en strid mellan Excaliburs besättning och dom överlevande från det kraschade Drakhskeppet.

The Long Road
Ändamålet helgar inte alltid medlen. Men säg inte detta till Jordstyrkans Kapten Daniels, vars gruvverksamhet hotar lantbrukskolonin på Regula 4. Men dessa nybyggare har ett ess i ärmen, en Teknomagiker som kastats ut från gemenskapen, Alwyn.

Tills nu har Alwyn endast försenat Daniels' operation med hjälp av pyroteknik och skrämmande manifestationer, men en grupp nybyggare beslutar sig för att ta saken i egna händer. När Gideon och Galen anländer, börjar sker och ting bli än värre än tidigare när dom tar ett flertal arbetare som gisslan, för att försöka skrämma iväg inkräktarna.

The Well of Forever
Hans Teknomagikerkollegor kastade ut honom, på grund av att han haft för mycket kontakt med utomstående. Och nu, allt på grund av ett löfte, är Galen villig att riskera hans nyfunna plats i universum när han lägger beslag på Excalibur för ett till synes själviskt sökande.

Crusades närvarande trollkarl söker inget mindre än Evighetens Brunn, en gåtfull korsväg beläget någonstans i hyperrymden. Denna mystiska Brunn kanske inte ens finns där alls och även om den finns, är Galens syfte ett mysterium för hans tidigare tillitsfulla allierade.

The Path of Sorrows
I ett mörkt torn på en avlägsen värld, hittar Gideon en underlig utomjordisk livsform som till synes har fängslats i en genomskinlig sfär. Då han inte vill lämna kvar den på planeten, tar ombord varelsen på Excalibur

Men det visar sig snart att denna mystiska varelse har förmågan, att se in i en person själ och leder kaptenen och några i hans besättning in i ovälkomna utflykter genom deras gamla minnen.

Patterns of the Soul
Excaliburs besättning får information om att folk ska ha lämnat Jorden, samtidigt som striden mot Drakh ägde rum ovanför Jorden. Och man misstänker att dessa är infekterade med pesten, som dom kan ha burit med sig genom galaxen.

Om dom är infekterade, så kan dom ha smittat en hel massa människor och även andra raser under deras stopp för att skaffa proviant. Excalibur spårar dem på en planet (Theta 49) och Gideon utför en undersökning, för att kontrollera om dom smittats av pesten. Nere på planeten finner dom mer än dom väntat sig.

Ruling From the Tomb
Excalibur har kallats till Mars för att närvara vid en konferens angående Drakhviruset. Nere på den röda planeten, hamnar Gideon i konflikt med Kapten Elizabeth Lochley, som anlänt från Babylon 5 för att utöka säkerheten där.

När dom två kaptenerna lärt sig att samarbeta i fler sätt är ett, planerar en grupp religiösa fanatiker att ta Guds dom i sina egna händer. Under tiden gör denna affär att skyttelpiloten Trace Miller, blir tvungen till en del självrannsakan.

The Rules of the Game
Kapten Gideon anländer till Babylon 5 för att förhandla om rättigheten att landa på Lorkans hemvärld. Men dom ser sig själva som moraliskt överlägsna sina galaktiska grannar, och ser på människan som en ovälkommen skamfläck i den perfekta bild som dom själva representerar. När Gideons envisas, söker ett par alltför gudfruktiga Lorkaner ett mer permanent slut på förhandlingarna.

Samtidigt dyker Max Eilersons ex-fru Cynthia Allen upp med en bön om hans hjälp, hon har nämligen lånat pengar från fel personer och nu är det upp till Eilerson att fixa det hela på sitt eget vis.

Appearances and Other Deceits
Besättningen upptäcker ett övergivet utomjordiskt skepp, och en undersökning av vraket leder till en invasion på Excalibur. Samtidigt har två propagandaspecialister skickats från Jorden till Excalibur, i ett försök att förbättra skeppets image och dess besättning i folkets ögon där hemma.

Racing the Night
När man undersöker en planet som ödelagts av en Drakhpest liknande den som nu hotar Jorden, dödas en IPX-tekniker mystiskt. Mannens kropp har blivit ordentligt dissekerad, uppskuren med en medicinsk dissekeringsprecision.

Det dröjer inte länge förrän fler angrepp inträffar, vilket får Galen att snabbt skicka ner ett holografiskt bete. När betet plockats upp av en farkost nere på planeten, avslöjar den dom desperata medel som en ras gått för att avvärja döden.

The Memory of War
Mitt ibland dom slingerväxtbeklädda ruinerna av en försvunnen civilisation, hittar Excaliburs besättning kvarlevorna av ett vapen med otrolig förstörelsekraft. Men det är inte allt som förblivit slumrande, och det dröjer inte länge förrän döden åter härjar på planeten precis som den gjort tidigare.

Och nykomlingarna till denna värld är inte heller helt oskyldiga till dess öde, som Galen upptäcker.

The Needs of Earth
Som svar på en bön från en utomjordisk flykting, riskerar Gideon en hemlighållen tripp till Praxiskolonin. Där hittar han Natchok Var. Flyktingen vaktar ett skattkammare med utomjordisk kunskap och Gideon tror att bland den stora mängden data, kan det mycket väl finnas den information som Jorden är i behov av.

Men kunskapen som mannen vaktar, kommer dom inte att komma åt alltför lätt, och skattfyndet är inte vad man först trott.

Visitors From Down The Street
Sanningen finns därute. I detta fall långt därute, som Excaliburs besättning får reda på när två mycket egendomliga gäster, ett par paranoidansatta utomjordingar vid namn Durkani och Lyssa tas ombord. Dessa besökare är fast beslutna att avslöja deras regerings hemliga rymdvarelsemörkläggning, och dom insisterar på att människan har blandat sig i deras affärer under årtionden.

Men Gideon är inte på humör att spela den lilla gröna mannen i någon annans paranoida konspirationsfantasier.

Each Night I Dream of Home
Dr. Sarah Chambers får en möjlighet att låsa upp Drakhvirusets hemligheter, med assistans från ingen mindre än Dr. Stephen Franklin. Som förs från Jorden för detta topphemliga, högprioritetsuppdrag.

Men Drakhs spioner tipsar fienden, som går till angrepp mot Excalibur i ett försök att kväva deras arbete. Men Gideon får oväntad hjälp i denna strid, från Kapten Elizabeth Lochley.

Nedanstående blev aldrig inspelade.

Value Judgements
Före detta Psi-Polisen Bester, är numera en krigsförbrytare som är på flykt.
Story: Fiona Avery

Tried and True
Dureena blir upplockad av andra medlemmar i Tjuvarnas Skrå, eftersom dom vill veta vad hon gör ombord på ett ISA-skepp. Hon förs till deras rymdstation dör hon blir förhörd av sin gamle mentor, Mafeek.
Story: Fiona Avery

To The Ends Of The Earth
Gideon spårar upp det mystiska skeppet, som förintade skeppet Cerberus.
Story: J. Michael Straczynski

The End of the Line
Säsongsfinalen. När dom undersöker ursprunget för skeppet som förintade Gideons gamla skepp Cerberus, avslöjar han en förskräcklig plan inom Jordstyrkan.
Story: J. Michael Straczynski

Översikt: Säsong 1

Our Servises list

 

 

Model Gallery