Det utspelar sig cirka ett år efter Babylon 5s slut.  Shadow Kriget är slut och de och Vorlonerna har lämnat vår Galax, men Shadows allierade, deras mörka tjänare finns kvar utan hem och utan härskare, nu letar dom efter ett nytt hem och att själva bli härskare över andra.

På väg mot detta mål, ger dom sig på Jorden ( A Call to Arms ), för att statuera ett exempel för Alliansen, för att dessa att gå med på deras sida. Men deras försök till seger och förstörelse slutar illa för dem." Drakh var en av Shadows allierade..

"När dom retirerar lämnar dom en liten gåva. Om du hört talas om "att förgifta brunnen", detta kommer ifrån de gamla Romarnas trick att förgifta brunnarna i byarna när dom drevs iväg, för att göra byn obeboelig för segrarna. De allierade till Shadows gjorde något liknande här: dom släppte löst en biogenetiskt framkallat virus, en liten kvarlämnad Shadow teknologi.
Viruset har en inkubations period på ungefär fem år, under denna tid anpassar den sig sina värdar. Vid slutet av denna anpassnings tid, blir den dödlig. Den släpptes i Jordens atmosfär, den kommer tillslut att utplåna varje man, kvinna eller barn på Jorden som var där när viruset släpptes. Om ett botemedel inte hittas.

Men forskarna som gjorde viruset ligger bokstavligen tusentals år före oss; om vi kan avbryta processen i tid, men vi har inte mycket tid på oss. Vårt enda hopp är Ranger flottan, som gett sig ut för att söka igenom världarna vid den kända rymdens kant. Och på andra ställen efter kvarlämnade städer som tillhört First One. Alla First Ones är borta, men i många fall finns deras gamla städer, deras förseglade gravvalv, deras hemligheter, fortfarande kvar. Någonstans därute, i någon av dessa forntida städer, finns boten vi behöver för att rädda människan.

Pilot avsnittet handlar om attacken på Jorden, och lössläppandet av viruset; serien själv kommer att handla om sökandet, med besättningarna som skickats ut för att hitta botemedlet, med de antika och hemligheter de finner, krafterna som samlas emot dem, de emotionella sidorna av att ha familjemedlemmar, som dom inte kan besöka på Jorden utan att behöva bära skyddsutrustning, och Jorden under karantän, under hotet att dö."

Vi kommer antagligen att få se familjära platser som Babylon 5, Minbar, Centauri Prime, men 75% av tiden, kommer besättningen i Crusade att vara i alla hörn av galaxen i sitt sökande.

Tonvikten kommer att läggas på den sorg för människor som inte kan ta sig in i den isolerade Jorden för att besöka sin släkt. För det andra, och den väsentliga delen, kommer att vara flottan som söker efter ett botemedel. Som JMS säger, "vi kommer att få se städerna efter de mystiska First Ones och deras teknologi".

"Det finns något som kallas för undergångsskrinet, som någon av dessa människor har (Excaliburs besättning), som definitivt inte borde ha denna, sedan alla som någonsin ägt ett undergångs skrin dött under egendomliga och otrevliga omständigheter.". Som JMS säger, "vi kommer att få se städerna efter de mystiska First Ones och deras teknologi".

Produktionsteamet har värvat hjälp ifrån forskare vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory att hjälpa till med att garantera att seriens utomjordiska världar är överensstämmande med de senaste planetforskning.

"Den kommer att visa mer olikheter i att utforska utomjordiska världar, civilisationer och kulturer än tidigare för TV; dess karaktärer kommer att växa och förändras och bli mer än vad kunnat tro vara möjligt; forskningen kommer att bli något av det mest noggranna tills nu i hur vi presenterar dessa världar (jag vill lägga ett gott ord till några av de mest brillianta begåvningar i rymdforskningen som nyligen anslöt sig till att stå för teknisk hjälp till Crusade); det kommer att fortsätta att skrivas för vuxna under tiden man försöker att väcka den underbara tjusningen som är en väsentlig del av klassisk science fiction; det kommer inte att finnas några söta robotar eller tonåriga underbarn; den kommer inte att använda en nedlåtande ton till publiken; och den kommer att fortsätta presentera frågor utan lätta svar eller snabba lösningar. Avsnitten mot slutet av vad som kommer att ha fem säsonger som kommer att visas år 2003... kommer inte att likna de som började 1999. Jag har någonting överraskande på lut."

*Allt som skrivits i denna färg är JMS citat.