Gäststjärnor:  David Martel - Dylan Neal, Medborgare G'Kar - Andreas Katsulas, Dulann - Alex Zahara, Sarah Cantrell - Myriam Sirois, Malcolm Bridges - Dean Marshall, Kitaro Sasaki - Warren T. Takeuchi, Na'Feel - Jennie Rebecca Hogan, Minister Kafta - Mackenzie Gray, Tafeek - David Storch, Firell - Enid-Raye Adams, Tirk - Gus Lynch, Tannier - Todd Sandomirsky, Kapten Bart Gregg - Andrew A. Kavadas, Minbarisk Besättningsman - Simon Egan, Sindell - Bernard Cuffling, Ranger - Chris Robson, Drazi Diplomat - Rob Morton, Dold Figur - Eric Schneider
Manus: J. Michael Straczynski, Regissör: Mike Vejar, Produktions. NR: lotr

Rangerskeppet Enfalli jagar en grupp triangelformade kaparskepp, som terroriserat alliansens transporter i området under en längre tid. När dom plötsligt stöter på en stor flotta farkoster, striden har förvandlats från ett inte alltför svårt uppdrag, till en strid dom inte kan vinna.

Skeppets kapten Gregg såras svårt under striden, och överlämnar befälet till sin andreofficer David Martel. Deras skepp får ta emot mycket stryk, och alla system utom motorerna lamslås. Så Martel beslutar att dom ska dra sig tillbaka, vilket inte är populärt bland den Minbariska besättningen. Eftersom hans handlande går emot en Rangers motto, Vi lever för den förste. Vi dör för den förste.

På Minbar träffar medborgare G'Kar rådsledamot Sindell, inte helt klart om han kommer från Det Grå Rådet. Han visar G'Kar en inspelning, med några okända skepp som verkar vara mycket fientliga. Han ber G'Kars hjälp på ett möte, med en grupp som kan ha information angående denna mystiska ras. G'Kar går med på att göra vad han kan.

Två veckor efter Kaparnas angrepp, börjar Martel att bli alltmer rastlös på grund av de tjänarliknande uppgifter som tilldelas till honom som bestraffning. Tannier som är en Minbarisk Ranger, anklagar David för att ha brutit mot Rangers oskrivna lagar. Att han gjort fel genom att dra sig ur en strid, Davids besättningskollegor Sarah Cantrell och Malcolm Bridges, försvarar hans handling. Vilket tvingar fram en sparringfight, mellan Tannier och Martel, ur vilken Martel vinner.

David anförtror sig till Sarah, att han vill få befälet över ett skepp igen. Han hade hoppats på det nytillverkade rymdskeppet Valen, en blandprodukt av Jordens och Minbarisk teknologi, men medger att det mycket väl kan gå till Tannier i stället.

När David ställs inför Rangers råd, talar hans Minbarivän Dulann inför dem. Han berättar för rådet, att Martel agerade som han gjorde för att rädda besättningen före sig själv. Och att han, Sarah och Malcolm lämnar Rangers, om David slängs ut.

Han tal lyckas inte få Rådet att ändra sin ståndpunkt, förrän G'Kar ingriper och påpekar att Rangers filosofi inte endast är att dö för den, utan att även leva för den förste. Rådet beslutar efter detta att ge Martel befälet över rymdskeppet Liandra, ett 20 år gammalt skepp, vars förra besättning dog under mystiska omständigheter. Och som enligt legenden spökar ombord, trots detta faktum blir David belåten över utgången.

Ombord på Liandra, upptäcker Martel att skeppet praktiskt taget håller på att gå i bitar. Och Dulann få syner med eld och död. Informationen angående den förra besättningens öde har raderats, men det verkar som om Dulann vet vad som hände: skeppet hade skadats så allvarligt att det inte gått att reparerats, och besättningen hade dött av syrebrist. Tannier informerar David om att han fått befälet på Valen, och att hans första uppdrag är att transportera en grupp alliansambassadörer till ett hemligt möte, för att diskutera dom nya främmande skeppen.

Han har specifikt bett om att Liandra skulle bli hans eskort. Även om dom endast har tre dagar på sig att få iordning skeppet, går Martell med på att utföra sitt uppdrag.

David får träffa sin besättning, något gammalt, och några som valt specifikt: Dulann som Försteofficer, Sarah Cantrell som hans stridspecialist, Malcolm Bridges spionagespecialist, Minbarien Tafeek som förstakontaktspecialist, från jorden Kitaro ”Kit” Sasaski som navigations och kommunikationsspecialist, den tysta Minbaren Firell som läkare, Narnen Na'Feel som maskiningenjör, eftersom ingen annan ville han henne; och Drazin Turk (han bär tunga saker).

Med vissa problem lyfter Liandra slutligen från marken, och flyger efter Valen. När dom hoppar in i hyperrymden, är dom omedvetna om att dom förföljs av två av de främmande skeppen.
Skeppen lägger in kursen mot Beta Durani 7, platsen för en arkeologisk utgrävningen. Men när dom anländer dit, angrips dom av dom främmande skeppen. Valen skadas svårt, och dess vapensystem förstörs. Medan Liandra endast har begränsad eldkraft, men Cantrell ger fienden en tuff fight. Dulann blir skadad i striden. Diplomaterna lämnar Valenen i flyktkapslarna, och Martel vädjar till Tannier och hans besättning att göra detsamma: Men han vägrar att göra detta, dom behöver ge Liandra tid att komma undan med ambassadörerna.

Sen flyger Tannier sitt skepp Valen in i det sista fientliga skeppet och förstör det. Liandras vapen, de långdistanskommunikationerna och hoppmotorerna är döda. Om fler främmande skepp kommer för att söka efter dem, kommer dom att vara värnlösa. En av de främmande diplomaterna, minister Kafta, vädjar till G'Kar att be kaptenen att ta dem någonstans säkert.

På sjukavdelning får Dulann en syn av en av Liandras tidigare besättningsmedlemmar. Den döde Rangern, påstår att dom förråtts.

G'Kar besöker Martel, eftersom han fått misstankar angående attacken. Skeppen hade endast gjort Valen obrukbart än att förstöra henne fullständigt, och anföll inte flyktkapslarna. G'Kar berättar för Martel varför dom rest till Beta Durani 7: den arkeologiska utgrävningen hade avslöjat en jättestad, en dryg mil under planetens yta, en stad som varit miljarder år gammal. Långt äldre än något annat ännu upptäckt.
Enligt hieroglyfer i staden hade invånarna slagits mot ett stort mörker, och drivit fienden ut ur normalrymden. Inne i staden finns en jättelik pyramid, med ett pulserand rött ljus på toppen, en dörr till annan dimension. Hieroglyferna varnar också om att fienden, en dag kan återvända.

G'Kar blir lindrigt förolämpad, när han upptäcker att Malcolm använder en holografisk avbildning av honom för att lugna dom andra diplomaterna. När Kitaro varnar dem att ett fientligt skepp närmar sig, beslutar Martel att dom ska dölja skeppet i en komets svans, eftersom dom inte är starka nog att ta sig an det. Sarah hoppar ner i vapenbrunnen, för att skjuta sönder större isblock. Det visar sig att denna manöver är lyckosam, eftersom det fientliga skeppet flyger bort utan att ha upptäckt dem.

Under tiden får Dulann ännu en syn av en död Ranger, och följer honom ut från sjukavdelningen. Han upptäcker fler döda Rangers, som frågar honom vad han önskar, innan han förlorar medvetenhet. När Dulann hittas, varnar han att den sista besättningen hade förråtts av en av deras egna, och att samma sak händer igen. David är skeptisk men Dulann säger åt honom att kontrollera skeppets register, det finns en kodad fil kvar som gömts. Martel kontrollerar registret, och upptäcker att det Dulann sagt är sant.
David drar slutledningen att någon ombord på Liandra förrått dem, Valen hade lamslagits, så att diplomaterna hade fått tid till fly, och en av dem är en spion för fienden. Turken upptäcker minister Kafta i lastutrymmet som mixtrar med en accesspanel, och blir får skjuten. Kafta skickar en lokaliseringssignaler till fienden, men Kitaro upptäcker den. David tar Kafta till fånga, men fienden har upptäckt dem och börjar närma sig.

Ett minfält läggs ut mellan Liandra och hopporten, som skadar skeppet. I ett rasande tempo skapar Sarah, en väg genom minfältet med hjälp av sina vapen.


Martel laddar en flyktkapsel med sprängmedel, och Kaftas signalapparat. Listen fungerar, det fientliga skeppet tar ombord kapseln och förstörs. Men det finns fortfarande ett annat fientligt skepp som är ute efter dem, och Liandra är så allvarligt skadat det behöver omfattande reparationer i ett skeppsvarv. Martel konfronterar Kafta angående fienden, hans ras är ny i alliansen, i allianens territoriums ytterkant och har än så länge undgått fiendeattacker mot frakter.

Kafta avslöjar att hans ras allierat sig med främlingarna, dom har inget namn, men tillskrivits namnet Handen. Dom lämnade en gång en planet förvandlad till aska i sitt kölvatten, tills dom förvisades, men har funnit slutligen hittat en väg tillbaka till det normala universumet. Skeppen som anfallit dem, är endast ”leksaker” som getts till raser som tjänar Handen, som förbereder allt för dem. Handen belönar lojalitet, och Kafta har varit mycket lojal. Dom kommer att komma och hämta tillbaka honom.

Liandra närmar sig en hopport, men upptäcker ett fientligt skepp som blockerar deras bana. En knappt urskiljbar figurer dyker upp på holokommunikatorn, och erbjuder ett ultimatum. Returnera Kafta eller förintas. Efter att han pratat med Dulann, blir Martel inspirerad att försöka lura fienden igen. Han skickar en kapsel från Liandra till fiendeskeppet, en kommunikation från Kafta övertygar fienden att allt är okej.

När flyktkapseln tas ombord på det främmande skeppet och öppnas, hittar dom Kafta bunden och försedd med munkavle, och ännu en gång, en sprängladdning som kopplats till luckan exploderar. Det fientliga skeppet förstörs. Det var Malcolm med sin holografiska förklädnad, som kommunicerat med fienden som Kafta, och genom att hålla kapseln i en rak linje med fiendeskeppet hade övertygat dem att kommunikationen kommit direkt från kapseln.

När dom åter är tillbaka till säkerheten på Minbar, gratuleras Martel för sin seger. Liandra genomgår reparationer, och Dulann tror att den tidigare besättningens andar slagits sig till ro. Turks tillfrisknande går långsamt framåt, och Sarah är ivrig för ett nytt uppdrag. Dom transporterar G'Kar till Babylon 5, där han önskar lycka till, till Martel innan han ger sig ut i rymden.

Översikt: Säsong 1

Our Servises list